Werkwijze


In de regel zal het je eigen tandarts zijn die je naar de orthodontist verwijst. Het kan zijn dat je tanden scheef staan of dat je onder- en boventandbogen niet goed op elkaar passen. Door een orthodontische behandeling krijg je mooie rechte tanden en een goede beet. Bij kinderen kan met beugels (buitenbeugels, activatoren) ook de groei van de kaak beïnvloed worden. Ook bij volwassenen kan het gebit gereguleerd worden. Soms is daarbij enige hulp van de kaakchirurg wenselijk.
Gemiddeld duurt een orthodontische behandeling 2 tot 2 1/2 jaar Jij zelf hebt in dit geheel een belangrijke rol. Als je niet gemotiveerd bent om bijvoorbeeld je tanden te poetsen of je beugel te dragen zal het geen succes worden. Wij raden in dat geval aan om niet aan een behandeling te beginnen, immers met scheve tanden kun je ook oud worden.
Als je er wel voor wilt gaan willen wij graag met je samenwerken om de behandeling tot een succes te maken. Uiteraard is de positieve steun en hulp van je ouders erg belangrijk.

Wij gaan als volgt te werk:

Tijdens het eerste consult zal de orthodontist bekijken of en wanneer een orthodontische behandeling bij jou zinvol is. Tevens probeert hij erachter te komen of je goed genoeg gemotiveerd bent. Soms ben je nog te jong en mag je nog een tijd wachten totdat een behandeling voor jou kan worden gestart.

Indien de orthodontist je wil behandelen en jij dat ook wilt (en je ouders), mag je een vervolgafspraak maken voor uitgebreid onderzoek (documentatie). Dit is een afspraak met een assistente die bij jou de benodigde digitale röntgenopnamen,  mond en gezicht-foto’s en digitale afdrukken met een mondscanner (of soms nog gebitsafdrukken) zal nemen.

Je krijgt vervolgens een afspraak voor het bespreken van je behandelplan. Aan de hand van alle gegevens die wij dan van jou hebben zal de orthodontist een behandelplan opstellen. Dit behandelplan zal tijdens die afspraak met jou en met je ouders worden besproken. Tijdens deze afspraak verneem je welke beugels bij jou zullen worden toegepast en waarom. In grote lijnen bestaat een orthodontische behandeling uit een actieve fase, de tijd dat je door het dragen van de beugel resultaat probeert te bereiken, en een retentiefase waarin het bereikte resultaat vastgehouden dient te worden. Ook vertelt de orthodontist wat de kosten ongeveer zullen zijn. Ongeveer, omdat de totale kosten afhankelijk zijn van hoe de behandeling verloopt en hoe lang het uiteindelijk zal duren.

De retentieperiode is erg belangrijk, daar je gebit gedurende je hele leven in beweging is. Dit is natuurlijk niet gek, want je huid, je gehele lijf verandert naarmate je ouder wordt. Het gebruik van spalkjes is niet meer weg te denken, maar het kan soms lastig zijn om schoon te houden. Wij raden wel aan om spalkjes te laten zitten.