Risico's

Bij een orthodontische behandeling moet je rekening houden met de volgende negatieve ‘neven effecten'.

Ontstoken tandvlees. Het tanden poetsen is zonder meer lastiger geworden. Als je dat niet zorgvuldig genoeg doet zullen de bacteriën in de tandplak ervoor zorgen dat je dik, rood en bloedend tandvlees krijgt.
Ontkalkingen (witte vlekjes, zwakke plekken op het tandglazuur). Indien de tandplak onvoldoende wordt weggepoetst kunnen bacteriën in combinatie met suikers uit je eigen voeding tandbederf veroorzaken, cariës, oftewel gaatjes.

De enige remedie tegen bovenstaande is uiteraard zorgvuldig je tanden te poetsen en op je voeding te letten. Denk er aan dat suikers niet alleen in snoep zitten!

Wortelresorptie, het verkorten van de tandwortels. Hiervan is onvoldoende bekend hoe en bij welke mensen dit effect zal optreden.
Na een orthodontische behandeling hebben de tanden en kiezen de neiging om weer terug te gaan groeien naar de oude gebitsstand. Het is daarom van het grootste belang om een orthodontische behandeling helemaal netjes af te maken. Daarbij is het van belang om na de actieve behandeling gedurende lange tijd het gebit vast te houden in haar nieuwe stand, de zg. retentieperiode. Echter gedurende ons gehele leven is ons gebit in beweging. Dit is niet zo vreemd, immers de rest van ons lichaam veranderd ook naarmate we ouder worden. Wij stellen dat een lange retentieperiode belangrijk is. Het is wel mogelijk dat individuele gebitselementen iets kunnen verschuiven.