EHBO beugel


Na het plaatsen van bijna elke beugel, is het heel normaal dat je daar last van hebt. Meestal valt het wel mee, maar toch.
Na het plaatsen van een uitneembare beugel gaat de eventuele pijn vaak ook na een paar dagen wel over. Het uitlaten, als de beugel pijn doet, zal die periode echter alleen maar verlengen i.p.v. verkorten. Als de beugel drukt op het tandvlees is het uiteraard wel verstandig om contact op te nemen met de praktijk zodat we het probleem kunnen verhelpen. Wanneer dit 's avonds of in het weekend het geval is mag je de beugel uitdoen tot de eerstvolgende werkdag.
In het algemeen wordt er wel gezegd, dat je door de pijn ‘heen' moet dragen.
Na het plaatsen van een vaste beugel kan ‘de pijn' soms wel een kleine week duren. Gemiddeld is dat echter maar een paar dagen. Wij zullen ook wat was meegeven om de uitstekende delen van een beugel mee te kunnen bedekken. De tong en de wang zullen op snel wennen aan de beugel en dan heb je tijdens de verdere beugelbehandeling ook geen last meer van die uitstekende delen.
Hieronder staan tips voor het geval je ‘s avonds, in het weekend of op vakantie een probleem met je beugel krijgt. Kijk eerst even goed wat de oorzaak van het probleem is. Neem daarna, als je de klacht zelf hebt verholpen, zo spoedig mogelijk contact op met de praktijk voor het maken van een afspraak om de beugel te laten repareren ( 023 562 7930).

Kijk eerst of je het probleem zelf kunt oplossen:

Probleem
Een losse (uitneembare) beugel is helemaal kapot of doet erg pijn.
Oplossing
Laat de beugel uit en maak daarna zo spoedig mogelijk een afspraak met ons. Meestal kan de beugel gerepareerd worden.

Probleem
Een losse (uitneembare) beugel drukt op het tandvlees:
Oplossing
Beugel uitlaten en bellen voor een afspraak. Er moet iets van de beugel worden afgeslepen.

Probleem 
Een losse (uitneembare) beugel is kapot, maar je kunt hem nog wel dragen.
Oplossing 
Blijf de beugel dragen en maak een afspraak met ons.

Probleem
Er zit bij een vaste beugel een slotje (bracket) los.
Oplossing
Als het niet erg stoort, kan je het laten zitten en bellen voor een afspraak. Als het wel stoort, doe er dan een bolletje was op en bel voor een afspraak. Stop met dragen van elastieken.

Probleem
Er prikt bij een vaste beugel iets in de wang of de tong.
Oplossing
Bedek het irriterende deel van de beugel met was of suikervrije kauwgom. Maak zo spoedig mogelijk een afspraak met ons om het irriterende deel van de beugel te laten verwijderen. 
Als het weekend of vakantie is, kun je proberen zelf het draadje met een nagelknippertje af te knippen. Als je er ontzettend last van hebt kan de dienstdoende orthodontist je helpen. Het draadje moet worden ingekort.

Probleem
Er zit bij een vaste beugel een ketting (elastiek) losgeschoten.
Oplossing
Knip alles wat stoort of los is eraf en bel voor een afspraak.

Probleem
Er zit bij een vaste beugel een ringetje (bandje) om een kies los.
Oplossing
Als je last van het ringetje hebt, kun je het eventueel met suikervrije kauwgom of was bedekken. Stop met het dragen van elastiekjes als die aan het losse ringetje vastgemaakt zouden moeten worden. Laat het loszittende bandje gewoon zitten. Maak zo spoedig mogelijk een afspraak met ons om het ringetje weer vast te laten zetten.

Probleem
Het draadje achter mijn tanden zit los of is gebroken, maar het doet geen pijn.
Oplossing
Bel de praktijk op de eerst mogelijke werkdag voor het maken van een afspraak om het te repareren.

Probleem
Het draadje achter mijn tanden zit los en prikt in mijn tong.
Oplossing
Bel de praktijk om het probleem op te lossen. In het weekend mag je het draadje er eventueel uittrekken. Mocht je nog in het bezit zijn van een nachtbeugeltje draag deze dan goed.

Probleem
Mijn elastiekjes zijn op
Oplossing
Kom de eerst volgende werkdag naar de praktijk om nieuwe elastieken op te halen.

Probleem
Het blauwe laagje lijm is weg op één kies / afgebroken of afgesleten op beide kiezen
Oplossing
Haal de eventuele losse stukjes uit de mond en gooi deze weg. Mocht het lijm op 1 kies weg zijn, probeer dan je voedsel te kauwen met de kies waar het lijm nog wel op zit. Mocht het blauwe lijm van beide kiezen wat zijn afgesleten, waardoor je op de slotjes dichtbijt? Probeer dan met de kiezen te kauwen en maak in alle beschreven gevallen hierboven een afspraak om dit te repareren.

Probleem
Een haakje waar mijn elastiekjes aan gedragen moet worden is afgebroken
Oplossing
Laat de elastiekjes uit en maak een afspraak zodat we dit kunnen repareren.  

Tijdens praktijkuren
Als er iets mis is dan is het raadzaam meteen contact op te nemen; telefonisch (023 562 7930) of per email (info@orthohoofddorp.nl).
Afhankelijk van het probleem zul je op korte termijn een afspraak krijgen of wordt er extra tijd gereserveerd bij de volgende afspraak. Meld het in elk geval altijd zodat we tijd kunnen inplannen als we iets moeten doen.

In de avond en in het weekend
Luister het antwoordapparaat altijd tot het einde af om de gegeven instructies op te volgen of kijk hier. Dit nummer is alleen bedoeld voor noodsituaties die niet kunnen wachten tot de praktijk weer geopend is (dit betreft voornamelijk pijnklachten; het niet kunnen komen op een afspraak, verzetten van afspraken e.d. behoren hier nadrukkelijk niet toe).