Activator (blokbeugel)

 

 De blokbeugel is een apparaat dat uit een boven- en een onderbeugel bestaat die aan elkaar vastzitten. De bedoeling van de blokbeugel (activator) is dat het de groei van je boven- en onderkaak gaat beïnvloeden. Na een tijdje zullen je kaken beter op elkaar gaan passen. Een blokbeugel werkt alleen als hij goed gedragen wordt, minstens 12 uur per etmaal. Tijdens het eten en sporten moet je de activator uitdoen. Zorg ervoor dat je de activator volgens een strak schema draagt en elke dag zoveel mogelijk dezelfde tijden inhoudt samen met je buitenbeugel (12 tot 14 uren per dag). In het begin zit de activator soms strak in je mond. Na een paar dagen zul je merken dat hij losser gaat zitten. Wanneer je dichtbijt gaat dat op een heel andere manier dan je voorheen gewend was. Ook slikken en praten gaat anders. Je zult echt even aan de activator moeten wennen. Veel patiënten hebben in het begin last van:
veel speeksel
slissen met praten
moe gevoel in de kauwspieren
blaartjes op het tandvlees
gevoelige tanden

Meestal duren deze klachten niet lang. Als er een week na het plaatsen nog steeds klachten zijn, moet je even een afspraak maken. Als er zere plekken ontstaan achter je ondersnijtanden of onder je tong moet er iets van de beugel afgeslepen worden. Het kan ook voorkomen dat de beugel tijdens de nacht uit je mond valt. Dit gaat meestal vanzelf na een paar dagen beter.
Het slijmvlies van je wangen, je lippen en je tong kunnen geïrriteerd raken, maar dit gaat meestal vanzelf weer weg.
Zorg dat je de beugel goed schoonhoudt. 
Maak hem elke dag schoon met een borstel en gewone zeep en spoel hem af met water. Hardnekkige aanslag kun je verwijderen door de beugel in een bakje met azijn (geen schoonmaakazijn!) of opgeloste Steradent tablet volgens gebruiksaanwijzing te leggen.
Een blokbeugel is niet bedoeld om mee te spelen. Dat is schadelijk voor je tanden en kan leiden tot breuk van de draden of de kunsthars.
Zorg dat je de beugel goed opbergt wanneer je hem niet draagt. Je kunt daar het plastic doosje voor gebruiken die je samen met de beugel hebt gekregen.